Van schatkamer naar paleis: de reis van de hofhouding van het Juniorpaleis
Paleis het Loo is nu nóg leuker geworden om met kinderen te bezoeken. In de westvleugel van het paleis zetelt namelijk een bijzonder hof. Wie het Juniorpaleis betreedt stapt in een fictieve, wonderlijke wereld, waar kinderen van 3 t/m 12 jaar kunnen ervaren wat er bij het leven in een paleis komt kijken. Een hofhouding van twee lakeien en vier steengoedmeesters zwaait er de scepter. Als plaatsvervangers van de Majesteiten, gaan de jonge bezoekers samen met deze eeuwenoude steengoedmeesters een vorstelijk feest organiseren.
De reis van de hofhouding begon zo’n twee jaar voor de opening van het Juniorpaleis, in de schatkamer van Marianne den Hartog in Muiderberg.
Er was eens…
Er was eens, nog niet zo heel lang geleden, een paleisdame die namens de medewerkers van Paleis het Loo aanklopte bij de schatkamer van Marianne den Hartog in Muiderberg. De medewerkers van Paleis het Loo waren voor het nieuw te openen Kinderbelevingsmuseum op zoek naar een creatieve en kundige hofhouding. Er waren plannen voor een groot feest, georganiseerd door een oude vorst en vorstin van wel 500 jaar oud.
Om de gasten op het feest goed te kunnen verzorgen en te vermaken moest de hofhouding, bestaande uit twee lakeien en vier steengoedmeesters, aangenomen worden. Na een lange zoektocht over het wereldwijde web vonden ze de website van kunstenares Marianne den Hartog en besloten haar te vragen of zij kon helpen deze bijzondere hofhouding tot leven te brengen.
De schatkamer van Marianne den Hartog
Marianne haar schatkamer in Muiderberg ligt vol materialen. Van oude tegeltjes uit keukens en badkamers tot beeldjes, oud servies en kapotte vazen uit het bloemen atelier van Menno Kroon, waar veel van Marianne haar vazen te koop staan. Mede dorpsbewoners komen gebroken koppen, schotels, bordjes en andere keramieken voorwerpen brengen. En diverse winkels, zoals kringloop en curiosawinkel Blij aan de Dijk in Volendam, verzamelen scherven en schatten die verwerkt kunnen worden in de kunstwerken. Met haar zeilboot haalde Marianne vorige zomer een hele doos vol schatten op uit Volendam. Alle verzamelde materialen bieden eindeloos veel mogelijkheden.
Daarnaast gebruikt Marianne veel verschillende technieken: ‘In mijn atelier smelt ik glas, stook ik handgemaakt keramiek, en maak ik gebruik van polyester, epoxy, klei en schuim. Tegenwoordig werk ik zelfs met houtstronken als basis voor vazen. Dat had ik al heel lang in mijn hoofd en is ook weer zo bijzonder. Voor de beelden van de hofhouding heb ik gewerkt met goudluster, bladgoud en bladkoper. Ze gaan natuurlijk naar een paleis, dus een beetje chique moesten ze er wel uitzien!’
‘In de hofhouding van het Juniorpaleis zijn veel verhalen en herinneringen verwerkt uit iemand zijn of haar leven. Mensen vinden het altijd leuk om hun gedoneerde, en soms waardevolle, spullen terug te zien in mijn kunst. Ook voor mezelf blijft dat bijzonder. In een van de beelden zit bijvoorbeeld een stukje verwerkt van een prijs die ik ooit met windsurfen heb gewonnen.’
De geheimen van de hofhouding
Wat je niet ziet als je het niet weet… We kunnen niet alle geheimen van de hofhouding onthullen, maar een paar leuke details delen we graag!
Om de lakeien en hofmeesters stevig in hun schoenen te laten staan bedacht Marianne samen met Joachim een stalen frame als basis voor de beelden. Vervolgens werden daar twee vrolijke struisvogels op gebouwd, een paradijsvogel, een aardvarken, een beer en een dalmatiër.
Het beeldmerk van het Kinderbelevingsmuseum is een ananas. Als je goed kijkt, zie je dat in elk beeld een stukje van de ananas in bladgoud verwerkt is. Zo is het meteen duidelijk wie onderdeel zijn van de hofhouding en kan er niet zomaar ergens een verstekeling opduiken.
Op basis van de beelden zijn er veel details terug te zien in het museum. Kijk maar eens goed naar het jasje van één van de lakeien en naar die van de museum hosts.
De stekels van de tooi van Marie Chanel komen via marktplaats en zijn echt!
De grote sleutel van de kluis is gevonden in een carnavalswinkel in Brabant. Met behulp van een gipsen mal is deze vervolgens van keramiek gemaakt en gedoopt in 14 karaats goudluster (vloeibaar goud).
Even voorstellen…
Van links naar rechts stellen wij u graag voor aan de steengoedmeesters Marie Chanel van de haute couture (paradijsvogel), Samuel Savon van de geurzaken (aardvarken), Ali Goedhard van de waardezaken (dalmatiër) en Jasmina Smickels van de keuken en bloemenzaken (beer), de twee lakeien en de familie stokstaartje.